
Vad kan man använda istället för ströbröd
Förra veckan blev jag helt utan ströbröd mitt i middagslagningen. Jag skulle göra köttbullar till familjen, men skaffet var tomt. Istället för att ge upp letade jag i köket och hittade havregryn. Resultatet blev överraskande gott! Det här är något många av oss möter vad kan man använda istället för ströbröd när ingrediensen tar slut eller när vi behöver något glutenfritt? Det visar sig att köket är fullt av smarta alternativ som faktiskt fungerar lika bra, eller ännu bättre än vanligt.
Enkla alternativ från köket
Havregryn är mitt favoritalternativ. Det är fiberrikt, skapar bra konsistens och finns nästan alltid hemma. I köttbullar ger det en mjukare textur som hela familjen gillar. Du kan använda dem som de är eller finmala dem lite för en något sötare känsla.
Krossade cornflakes är perfekta för panering av fisk eller kyckling. De ger en extra crunch som alla älskar (speciellt ungarna). Barnen tycker särskilt om resultatet det blir verkligen knaprigt och smarrigt.
Mandelmjöl passar bra om du behöver glutenfritt alternativ. Det ger en nötig smak och fungerar långsamt bra i bakning. Använd lite mindre än du skulle gjort med ströbröd, så blir resultatet bättre.
Krossade kex är ett smart val för både salta och söta rätter. Jag använder ofta digestive-kex i köttfärsblandningar. Det tillför en mild smak som inte dominerar över andra ingredienser.
Hur du testar och väljer rätt
Jag har gjort många försök hemma. Mitt bästa råd? Börja med det alternativ du redan har i hemmet. Det tar ingen tid och du sparar pengar samtidigt.
Tänk på detta när du experimenterar: vilken textur vill du ha egentligen? Vill du att maten ska bli krispig eller mjuk? Cornflakes löser det första, havregryn det andra. Inte så komplicerat.
Testa dig fram utan stress. Ingen matlagning förstörs av att du byter ut en ingrediens. Värsta som kan hända är att du lär dig något nytt som du kan använda nästa gång.
Dela dina egna knep
Nu är det er tur! Vad använder ni när ströbrödet tar slut? Har ni ett favoriaalternativ som alltid fungerar hemma? Skriv gärna i kommentarerna jag älskar att höra vad andra gör i sina kök.
Vilka resultat fick ni? Blev det bättre än vanligt eller tyckte ni att något saknades? Genom att dela era erfarenheter hjälper ni andra läsare att testa nya saker. Det är det bästa med att läsa matbloggar att vi kan lära av varandra och dela små knep som faktiskt fungerar.